Nederlands Engels Duits 

302 Found

Found

The document has moved here.

Info

Bookmark deze site

Stel deze site als homepage in

 

DE NOOR


Geschiedenis Rasbeschrijving  /   Karakter  /  Verzorging

Geschiedenis 

Er zijn een tweetal theorieën:

Als eerste zou de oorsprong van de Noorse Boskat gezocht moeten worden in Zuid-Rusland, Turkije en Iran. Ze zouden omstreeks de 9e eeuw door de zeevarende Noormannen (Vikingen) zijn meegenomen op hun terugtochten vanuit streken ten Zuidwesten van de Kaspische Zee. In de tijd van de Vikingen was deze halflangharige kat al in Scandinavië aanwezig, want de zonnegodin Freya bestuurde een gouden hemelwagen, getrokken door op Noorse Boskatten lijkende katten.

De tweede theorie is dat ze zijn meegenomen door de Hunnen, die rond 500 na Chr. vanuit Midden- en Oost Europa naar Scandinavië zijn getrokken. De Hunnen hadden beschermers nodig voor hun voedselvoorraden en daarvoor zouden ze de Noorse Boskat hebben gebruikt.

In beide gevallen ligt de oorsprong in Oost Europa en zou de Noorse Boskat dus een verre afstammeling van de Turkse Angora zijn, maar de Noor is forser gebouwd en veel ruiger behaard, wat een gevolg zal zijn van een min of meer natuurlijke selectie en de invloed van de in Scandinavië reeds aanwezige kortharige katten. De katten met een dikkere vacht en een steviger lichaamsbouw hadden natuurlijk veel meer kans om de barre Scandinavische winter te overleven.
In 1912 werd de allereerste Noorse Boskat als raskat tentoongesteld. Een groep liefhebbers begon belangstelling te krijgen voor het nationale ras, wat resulteerde in de oprichting van een vereniging die zichzelf als doel stelde het ras te stabiliseren. In 1972 kreeg de kat officieel de naam Noorse Boskat. Pas in 1977 is de Noorse Boskat door de internationale kattenverenigingen officieel erkend.

De eerste schriftelijke overlevering van de Boskatten stamt uit sprookjes en sagen rond 1835, die door Peter Christen Asbjørnsen en Jørgen Moe werden verzameld. Hierin werd al gesproken over de 'Huldrekatt'; de kat met de pluimstaart. In de Scandinavische versie van de Gelaarsde Kat is er waarschijnlijk ook sprake van een Noorse Boskat of Norsk Skaukatt.

De Noorse Boskat heeft zich gedurende generaties aangepast aan het koude regenachtige klimaat van Scandinavië door het ontwikkelen van een halflangharige, waterafstotende bovenvacht en een wollige ondervacht: een zogenaamde dubbele vacht. De vettige, gladdere dekharen van de bovenvacht zorgen ervoor dat de kat bij nat weer niet drijfnat wordt en de wollige ondervacht, die zich vooral in de winterperiode goed ontwikkelt, zorgt ervoor dat het dier in deze periode bestand is tegen de koude. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de zgn. dubbele vacht een typisch raskenmerk is van de Noorse Boskat. Net zoals de pluimen  tussen de voetkussentjes van de Noorse Boskat, sneeuwschoenen genaamd, deze zorgen ervoor dat het ijs niet gemakkelijk tussen de voetkussentjes kan komen, en natuurlijk de pluimstaart die als deken kan dienen in de koude Scandinavische winters.

In de vrije natuur van Scandinavië komen nog steeds 'wilde' boskatten voor. 

omhoog       


Rasbeschrijving

Kop:
vormt van voren gezien een driehoek waarvan alle zijden even lang zijn. De neusrug is recht en mag geen stop vertonen. De kin is sterk.

Ogen:
expressief, amandelvormig en iets schuinstaand.

Oren:
vrij breed aan de basis, hoog op de kop geplaatst, ze lopen spits toe. Van voren gezien loopt de buitenkant van de oren parallele aan de schedelvorm, zodat de oren met de schedel samen een driehoek vormen. Aan de oortipjes bevinden zich lynxpluimpjes en aan de binnenkant van de oren groeit er wat langer haar, dat lichtjes naar achteren toe krult.

Lichaam:
vrij grote, stevig gebouwde kat met een sterk beenderenstructuur en een lang lichaam. Hij staat hoog op de poten en de achterpoten zijn langer dan de voorpoten, waardoor de rug naar achteren toe wat omhoog loopt. De voeten zijn groot, rond en stevig en vertonen haarpluimpjes tussen de tenen. De achterpoten staan volledig recht en mogen nooit koehakkig zijn, maar de voeten aan de voorpoten zijn een beetje naar buiten gedraaid.

Staart:
lang, weelderig behaard en dik. Als de staart over de rug wordt teruggelegd, moet deze tot aan het kuiltje tussen de schouderbladen reiken.

Vacht:
De kwaliteit van de vacht is van het grootste belang. Deze is halflangharig met een rijke en wollige ondervacht. De gladde en glanzende bovenvacht heeft een waterafstotende structuur die de kat beschermt tegen weersinvloeden. Buiten de zomerperiode behoort de kat een weelderige kraag en bef en ook een flinke pluimstaart te hebben.

omhoog       

Karakter

Een Noor geeft ontzettend veel om "zijn" mensen!!! Voor deze trouwe liefde wil hij maar een ding terug: Dat deze liefde wederzijds is! Het is een rustige, evenwichtige kat die echter vrij actief is. Ze kunnen ontzettend goed klimmen en demonstreren dit graag. Het is dus handig om een stevige krappaal voor ze ter beschikking te hebben. Toch zijn ze heel goed in huis te houden en zijn absoluut geen vernielers!! Noren zijn heel sociaal ten opzichte van andere creaturen en stapelgek op kinderen. Soms moet je dus de kat tegen het kind beschermen!!  Ze worden graag aangehaald en geknuffeld, al zijn ze wat minder meegaand dan sommige andere halflangharige rassen. Ze hebben de neiging zich aan een persoon in het bijzonder te hechten. De omgang met honden geeft zelden problemen.Ze hebben een sterk territoriumgevoel, dus zullen katers het onderling gewoonlijk niet zo goed samen kunnen vinden. De omgang tussen gecastreerde katers geeft overigens zelden problemen. Vrouwelijke dieren gaan vaak wel goed met elkaar om. Hij is boven alles nieuwsgierig, wil graag weten wat er om hem heen gebeurt en alles wat het huis binnenkomt, of het nu gaat om boodschappen of een bezoeker, wordt grondig geinspecteerd en gekeurd.
Als je een Noorse Boskat in huis haalt, is het net alsof je een kleuter in huis haalt! Denk eraan voordat je ervoor kiest, er zijn al heel wat norenhartjes gebroken, doordat deze waanzinnig leuke, grappige eigenschap dan toch niet op prijs gesteld werd!

omhoog       

Verzorging

De voor het ras zo typische vettige en waterafstotende vacht maakt intensief onderhoud niet nodig. Ze hebben maar weinig vachtverzorging nodig. Buiten de ruiperiode kunt u de vacht met een grove kam of borstel zo nu en dan fatsoeneren. In de lente en vroege zomer maakt de kat een betrekkelijk korte, maar hevige rui door en krijgt hij het uiterlijk van een kortharige kat met een volbehaarde pluimstaart. Het dode onderhaar blijft dan ook in de stuggere bovenvacht zitten en kan daar moeilijk te verwijderen klitten vormen. Daarnaast slikt de kat ze ook in. Het is dan ook nodig de vacht van deze katten in het voorjaar dagelijks uit te borstelen en te kammen.

omhoog       
 
 
Powered by Blue Site Manager 3.0    -   Developed by BlueSine Webapplicaties b.v.