Nederlands Engels Duits 

302 Found

Found

The document has moved here.

Info

Bookmark deze site

Stel deze site als homepage in

Veel gestelde vragen

| verzorging | voer | karakter | Bewegingsvrijheid | Overig |

verzorging
Vraag 1. Moet ik mijn Noor veel borstelen?

Antwoord: Nee. De Noor heeft weinig vachtverzorging nodig. Alleen rond februari als hij/zij van de wintervacht over gaat naar de zomervacht is het raadzaam om, om de paar dagen, even met een borstel of kam door de vacht te gaan, want er willen zich dan nog wel eens klitjes vormen. Om te zorgen dat hij/zij geen hekel heeft aan borstelen, raad ik aan om de rest van het jaar 1 x in de week of 14 dagen even losjes met een borstel of kam door de vacht te gaan, gewoon als oefening, zodat hij/zij er aan gewend blijft. U loopt anders de kans als u het alleen in die ruiperiode doet, dat hij/zij bang is voor kammen en borstelen en dan wordt het een gestresst gevecht.

 
Vraag 2. Moet ik de oren van mijn Noor regelmatig nakijken?

Antwoord: Omdat een Noor nogal wat pluimen bij de oren heeft, valt het wel eens niet zo gauw op als ze smerige oren hebben, dus adviseer ik om deze 1 x per week even te controleren. Vooral in het voorjaar en najaar hebben katten nogal eens last van oormijt. Zelf oefen ik al vanaf de 4de levensweek om aan de oren te friemelen en kriebel ik met een wattenstaafje in de buitenste gehoorgang, zodat ze er aan wennen dat ik aan de oren zit. Ik adviseer dan ook om dit 1 x maal in de maand te blijven oefenen. Als ze dan echt een keer wat met de oren hebben kunt u ze makkelijk behandelen en stribbelen ze niet zo tegen, omdat ze eraan gewend zijn.

Terug naar boven
voer
Vraag 3. Wat is een goed voer voor mijn Noor?

Antwoord: Het beste kunt u uw Noor een goed PREMIUM droogvoer geven. Hoe beter de kwaliteit van het voer hoe minder de dierenartskosten. De Noor heeft veel tijd nodig tot zijn/haar groeiproces voltooid is (3 tot 5 jaar).Daarvoor heeft hij/zij veel energie nodig. Daarom is het belangrijk om optimaal voer te gebruiken, waarvan het vet- en proteïnegehalte hoog is. Deze voersoorten zijn wel duur in de aanschaf, maar omdat het geconcentreerder is dan ander, goedkoop droogvoer, eten ze er ook minder van per dag (25- 35 gr.). Dit voer helpt ook blaasgruis te voorkomen, wat vaak bij gecastreerde katers voorkomt en soms ook bij gesteriliseerde poezen. Het voorkomt tevens tandsteen en ontstekingen aan het tandvlees, wat voor de kat de voedselopname moeilijk maakt. Tandsteen kan vermagering tot gevolg hebben en daardoor weer extra dierenartskosten. Bovendien hoeft een kat met een goed droogvoer niet zo vaak naar de kattenbak, wat weer kattenbakvulling bespaart. Het beste is om voor uw Noor de gehele dag brokjes neer te zetten met uiteraard altijd een bak fris water. Een kat zal zich niet gauw overeten en neemt over de dag verdeeld brokjes wanneer het hem/haar uitkomt. Op die manier eten wilde katten in de natuur ook. Ze vangen ‘s ochtend eerst eens een muis en na een paar uur weer eens een vogel of eten een restje van de buit later nog weer eens op. Een aantal goede merken zijn: Sanabelle (helaas niet in heel Nederland verkrijgbaar, maar dit is wel te bestellen via www.diervoedingonline.nl, de webwinkel van mijn voerleverancier) Dit voer kan zelfs een kat die blaasgruis heeft gehad gerust eten. Dan is er nog Carocat (waar dit bij u in de buurt te koop is kunt u vinden op www.vobra.nl Verder is er nog Hill’s en Royal Canin.

 
Vraag 4. Mag mijn Noor blikvoer hebben?

Antwoord: Blikvoer bevat 80 % vocht/water en veel katten raken van blikvoer aan de diaree. Bovendien neemt de kat maar 20 % van de voedingsstoffen tot zich, wat in combinatie met diaree fatale gevolgen voor de kat heeft! Natuurlijk kan een kleine hoeveelheid blikvoer als lekkernij geen kwaad. Bij mij krijgen ze door de week normaal geen blikvoer, alleen in de periode dat er kittens zijn. De rest van het jaar krijgen ze in de weekenden dan op zaterdag wel eens een blikje blikvoer, en ik geef ze dan meestal op zondag vers gekookte vis, zoals koolvis of zalm of tonijn, of een gerookte makreel, of ik kook kip voor ze. Rauw lamshart vinden ze ook altijd erg lekker. Daar naast krijgen ze alleen in de winter zo nu en dan eendagskuikens. Dit kunt u in de zomer als het erg warm is beter niet geven vanwege kans op salmonellabacterien.

Terug naar boven
karakter
Vraag 5. Is een Noor kindvriendelijk?

Antwoord: Ja zeker. Een Noor is van zichzelf een hele vriendelijke, intelligente en nieuwsgierige kat, die een kind nooit iets zou doen, zonder daar een goede reden voor te hebben. Je kunt beter de vraag stellen: Is het kind of zijn de kinderen van de nieuwe eigenaar wel KATVRIENDELIJK. Het is aan de nieuwe eigenaar om er voor te zorgen dat KAT en KIND samen worden opgevoed. Dus bijv. als de kitten slaapt, laat het dan ook met rust, is de kitten wakker, dan kan er gespeeld worden, maar met mate, dus niet ruw en er ook niet de hele tijd achter aan vangen. Als de kitten ouder is kan het veel meer hebben en zal het ook veel langer willen spelen.

 
Vraag 6. Kan mijn Noor goed tegen alleen zijn?

Antwoord: De Noor staat erom bekend, dat hij/zij heel erg hecht aan zijn/haar baasje en het liefst heeft, dat die 24 uur per dag aanwezig is, om te knuffelen en te spelen, want het is een gezelligheidskat. Als u hele dagen werkt is het niet verstandig om dit ras te nemen. Als u halve dagen afwezig bent zou het wel kunnen, mits u er 2 neemt of een katje uit het asiel erbij van ongeveer dezelfde leeftijd, zodat ze gezelschap hebben aan elkaar. De Noor kan in de regel goed opschieten met niet Noren.

Terug naar boven
Bewegingsvrijheid
Vraag 7. Kan ik mijn Noor los laten lopen?

Antwoord: Alle katten kunnen natuurlijk los lopen, maar de vraag is of dit verstandig is. A: Hij/Zij kan binnen de kortste keren onder een auto komen of op een andere manier verongelukken. B: Wat te denken van het oplopen van KATTENAIDS of KATTENLEUKEMIE wat erg besmettelijk is en altijd DODELIJK. C: Als het een allemansvriendje is, loopt u het risico dat iemand uw kat erg mooi en lief vindt en hem/haar meeneemt en u ziet hem/haar nooit meer terug. D: Buren die het absoluut niet leuk vinden, dat uw kat in hun tuin poept of hun vissen uit de vijver vist. Om bovenstaande redenen verkoop ik zelf geen kittens aan mensen die ze los laten lopen. Het beste is om de tuin, als u die heeft, af te zetten met een schutting of gaas met een kering en stroomdraad, welke u wel goed moet aarden ( dit is o.a. te koop bij een Welkoop of Boerenbond winkel en wordt ook gebruikt rondom volière’s, om katten op afstand te houden). Of u kunt een ren in de tuin maken, of als u op een flat woont het balkon afzetten met gaas (indien gehuurd, eerst vragen aan uw verhuurder).

 
Vraag 8. Moet een Noor naar buiten kunnen?

Antwoord: De Noor is een puur natuurras en als fokker vind ik persoonlijk dat hij/zij naar buiten moet kunnen op een veilige manier. Wat de beste manier daarvoor is, leest u hierboven. Stel u voor dat uzelf vanaf uw geboorte tot aan uw dood opgesloten wordt in een huis met een aantal kamers en u kunt alleen frisse lucht krijgen via een raam dat op een kiertje openstaat of in het gunstigste geval achter een horraam/deur, hoe zou u dit zelf ervaren?? Het zou al gauw MENSONWAARDIG genoemd worden. Een Noor is erg graag in de buitenlucht, als u hem daar tenminste als dierenliefhebber de kans voor geeft.

 
Vraag 9. Heeft een Noor veel ruimte nodig?

Antwoord: De Noor heeft veel ruimte nodig. Hij moet zijn energie kwijt kunnen en dus kunnen rennen door het hele huis. Dus als u werkt is het niet de bedoeling om hem/haar op te sluiten in een kamer of alleen in een hal en overloop of zo. Geef hem/haar de ruimte die hij/zij nodig heeft.

Terug naar boven
Overig
Vraag 10. Krabmogelijkheid

Antwoord: Geef uw Noor een flinke, stevige krabpaal, want ze kunnen flink tekeer gaan en sommige Noren kunnen na de sterilisatie/castratie behoorlijk groot of zwaar worden en dan houdt een simpel krabpaaltje hem/haar niet, als ze aan komen stuiven en er met een noodvaart in vliegen. Kijk dus goed uit wat u koopt in een dierenwinkel, want anders is het zonde van uw geld als deze met een half jaar al versleten is.

 
Vraag 11. Wat voor kattenbakvulling kan ik het beste gebruiken?

Antwoord: Het meest geschikt is kattenbakvulling die klontjes vormt. Zo kan een klontje plas gemakkelijk uit de kattenbak worden geschept en blijft de rest van de vulling schoon. Dit voorkomt nare geurtjes, is hygiënisch en spaarzaam, omdat niet iedere dag de hele kattenbak leeg gegooid hoeft te worden.

Terug naar boven
 
 
Powered by Blue Site Manager 3.0    -   Developed by BlueSine Webapplicaties b.v.